20.yüzyılın son dönemlerinde kişisel verilerin işlenerek söz konusu verilerin kullanılarak bireylerin hak ve özgürlüklerine müdahale edilebilmesi son derece kolay bir hal almıştır. Hem hükümetler hem de şirketler teknolojik gelişmeler kapsamında kişisel verilere erişim oldukça kolay hale gelmiştir.
Özel yaşamın gizliliği, bilginin geleceğinin belirlenmesi hakkı, insan onuru ve ifade özgürlüğü gibi pek çok temel hak kişisel haklara yapılan saldırılar nedeni ile zarara uğramaktadır. Toplumun en önemli ve hassas kısmını oluşturan çocukların da kişisel haklarına saldırılar gerçekleşmektedir. Hukuka aykırı bir şekilde kişisel verilerin işlenmesi durumunda çocukların geleceklerini etkileyecek etkenler meydana gelebilmektedir. Bu nedenle çocukların kişisel verilerinin korunması önemli bir husustur. Özellikle çocukların kendilerini ve bu verileri koruyamayacakları göz önüne alındığında ebeveynlere büyük bir görev düşmektedir. Peki, çocukların kişisel verilerinin korunması ve tedbir alınması noktasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gelin tüm detayları hep birlikte inceleyelim.

Çocukların Kişisel Verileri Nasıl Korunur?

25 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin 8.maddesi kapsamında çocukların verileri ile ilgili aykırı bir düzenleme bulunmaktadır. Bu durumda kişisel verilerin işlenebilmesi için çocukların en az 16 yaşında olması gerekir. Daha küçük yaştaki çocuklar için ise velilerin izni olmadan herhangi veri işleme izni vermesi mümkün değildir. Bu noktada velilere çok büyük bir sorumluluk yüklenmektedir. Velilerin kendileri kadar çocuklarının kişisel verilerini koruma yönünde adımlar atmaları gerekmektedir. Bu noktada özellikle çocukların fotoğraflarının kendi rızaları dışında sosyal mecralarda paylaşılması çocukların verilerinin ihlal edilmesinde ki en büyük etkendir.

Ebeveynler Çocukların Kişisel Verilerinin Korunması İçin Nelere Dikkat Etmelidir?

Gerçekleştirilen kanunlar kapsamında çocukların kişisel verilerinin korunması ile ilgili yetişkinlerin ne denli büyük sorumluluğa sahip olduğuna dikkat çekilmiştir. Bu doğrultuda yetişkinlerin çocukların kişisel veriler ve çeşitli kavramları konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu sayede çocukların kişisel verilerinin en iyi şekilde korunabilmesi mümkün hale gelmektedir. Bunun yanı sıra ebeveynlerin çocukları dijital ortamlarda yalnız bırakmamaları gerekir. Çocuklar bilmedikleri bir alanda kişisel verilerini paylaşarak kötü niyetli kişilerin kullanımına sunabilmektedir. Bu da büyük problemlere neden olacaktır. Çevrimiçi ortamlarda dolaşırken dahi çocukların bilinçlendirilmeleri gerekir. Bu da bilinçli ebeveynlerin yönlendirmeleri ile mümkündür.  Bu sayede çocukların da kontrollü ve bilinçli bir şekilde dijital dünyanın nimetlerinden yararlanabilmeleri mümkündür.

İnternet sitelerinde genellikle aydınlatma metni, gizlilik politikası, veri politikası gibi bilgilendirici metinler yer almaktadır. Bu metinlerin ebeveynler tarafından okunarak bu konu ile ilgili bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bunun dışında telefon ve tablet gibi mobil cihazlara indirilen uygulamalarda da ilişkilere verilen izinlerin rastgele olmaması gerekmemektedir. İnternet ortamında güvenli bir şekilde şifre kullanılması da gerekmektedir. Bu da ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken konular arasındadır.

Sosyal Medyada Çocukların Paylaşımları Yapılmalı Mı?

Son zamanlarda pek çok ebeveyn çocuklarının fotoğrafları ya da videoların da çok sayıda kullanıldığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Son derece bilinçsiz bir şekilde paylaşılan bu video ve fotoğraflar çocukların kişisel verilerinin ihlal edilmesine neden olmaktadır. Ebeveynlerin bu davranışlardan kaçınmaları ve çocukların izni olmadan herhangi bir şekilde sosyal medyada paylaşım yapmamaları gerekmektedir.

Çocukların kullandığı sosyal medya hesaplarının kesinlikle gizli ve onaya tabi olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra uygulamalara kamera ve mikrofon izninin de verilmemesi gerekmektedir. Burada yetişkinlere düşen en önemli görev ise çocuklarının sosyal medya hesaplarını kontrol etmeleridir. Özellikle sahte hesap kullanılıp kullanılmadığı gibi hususlara ekstra önem gösterilmesi gerekmektedir.