KVKK ve Sosyal Medya Paylaşımlarımız

KVKK ve Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Oldukça uzun zamandır sosyal medya hayatlarımızın içinde. Sosyal medya artık öylesine önemli bir hal aldı ki internet denilince akla gelen ilk mecra haline geldi. Bu mecrayı kullanarak yeni kişilerle tanışıyoruz, tanıdıklarımızla iletişim haline kalıyoruz ve birçok paylaşım yaparak kendimizi ifade ediyoruz. Peki sosyal medyada paylaşım yaparken kişisel verilerimizi de paylaştığımızın farkında mıyız?

Sosyal medya, her kullanıcının paylaşımlar yapmasına olanak sağlayan oldukça geniş bir mecradır. Her geçen gün büyümekte olan sosyal medyanın kullanımı beraberinde bazı tehlikeleri de getirmektedir. Bu sitelere üye olurken ve paylaşım yaparken pek çok kişisel verimizi paylaşmaktayız. Bu veriler fotoğraflardan tutun adres bilgileri, telefon numarası ve e-posta adresimize kadar her şey olabilir. Her ne kadar bu paylaşımlar masum görünse de sizi siber saldırıların ve diğer suçların hedefi haline getirebilir. Saldırganlar paylaştığınız verilerden faydalanarak kimlik bilgilerinize erişebilir. Bunun sonucunda da hırsızlık veya dolandırıcılık gibi suçlar için bir hedef haline gelebilirsiniz.

Sosyal medya platformlarıyla paylaştığımız veriler tabii ki bunlarla sınırlı değil. Beğenilerimiz ve hassasiyetlerimizi de bu platformlarla her gün paylaşıyoruz. Tıkladığımız gönderilerden beğendiğimiz paylaşımlara kadar birçok aktivitemiz daha iyi hizmet vermek adına işleniyor. Sosyal medya mecraları yapay zeka teknolojileri kullanarak kişiliğimiz hakkında önemli bilgileri depoluyor. Depolanan bu önemli bilgiler avantajlı durumlar oluşturabileceği gibi ileride, şu anda farkında olmadığımız sorunlara bile sebep olabilir.

Artık sosyal medya ilk günkü masum ve eğlenceli imajının ötesinde bir şekle büründü. Bizim için önemli kişisel verilerimizi işleyen ve paylaşmamızı sağlayan bu mecra hakkında daha dikkatli olmalıyız. Paylaşım yaparken bu paylaşımların oluşturabileceği sonuçları iyi düşünmeliyiz. Sosyal medya mecralarında işlenen verilerimiz üzerinde ne gibi haklarımız olduğunu da iyi bilmeliyiz.

KVKK Kapsamında Sosyal Medyadaki Verilerimiz Üzerindeki Haklarımız Nelerdir ?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre sosyal medya dahil internetteki veri depolayan mecralarda belirli haklarınız bulunmaktadır. Öncelikle verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme ve bu veriler hakkında bilgi talep etme hakkına sahipsiniz. Örneğin, eğer bu bilgiler üçüncü sahışlarla paylaşılmışsa bunu öğrenme hakkınız vardır. Bunun dışında eksik veya yanlış verilerin düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Bu haklar başta olmak üzere sosyal medyadaki verileriniz üzerine KVKK kapsamında çeşitli haklara sahipsiniz.

Tabii ki kişisel verilerinizin korunması için sosyal medya mecralarının da birçok sorumluluğu vardır. Sonuçta bu verilerle ilgili problemlerin oluşması öncelikle bu mecralardan dolayı olmaktadır. Bu nedenle ülkemizde KVKK, Avrupa’da GDPR şartlarına uyulmaması durumunda sosyal medya mecraları birçok cezayla karşı karşıya kalmaktadır. Peki bu mecraların kişisel verilerinizin korunması hakkında ne tür sorumlulukları bulunmaktadır?

Sosyal Medya Mecralarının Kişisel Veriler Hakkında Sorumlulukları

Sosyal medya mecraları öncelikle kullanıcılarını verilerinin işlenmesi konusunda bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu verilerin ne amaçla işlendiğini ve kimlerle paylaşıldığını kullanıcılara bildirmelidir. Ayrıca verilerin toplanma yöntemlerini ve sebebini de kullanıcılara belirtmelidir. Bunun yanında bu verilerin hukuki olmayan şekillerde işlenmesinin ve erişilmesinin önüne geçmelidir. Sosyal medya mecraları kullanıcılarının verilerini üçüncü şahıslardan korumalıdır. Kullanıcının izni olmadan bu verileri üçüncü şahıslarla paylaşmamalı ve yasa dışı uygulamalardan kaçınmalıdır.

Bu mecraların KVKK kapsamında verilerin korunması hususunda yapması gereken pek çok uygulama bulunur. Gerekli standartlara uymadıkları takdirde bu mecraları birçok hukuki problem beklemektedir. Örneğin Avrupa’da geçerli verilerin korunması kapsamında kanun olan GDPR’a dayanarak, Facebook yaklaşık 270 milyon dolarlık bir ceza almıştır. Buna benzer uygulamalara geçtiğimiz dönemlerde ülkemizde de rastladık. Kişisel Verileri Koruma Kurulu, 18 Eylül 2019 tarihinde Facebook sitesinde bulunan bir uygulamadaki hatadan kaynaklanan veri ihlalinden dolayı Facebook’a 1 milyon 600 bin TL miktarında bir ceza verme kararı aldı.

Veri ihlali nedeniyle sosyal medya mecralarının ceza alması ilk değil ve son olmayacak gibi görünüyor. Bu cezalardan kaçınmak ve kullanıcıların veri güvenliğini daha iyi sağlamak için sosyal medya mecraları bu konudaki sorumluluklarını gerektiği şekilde yerine getirmeli. Bunu da gerekli şeffaflığı oluşturarak ve veri kullanımını yasalara uygun şekilde gerçekleştirerek sağlamalı.

Sosyal Medyada Paylaşım Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Kanunlar açısından verilerimizin korunmasına yönelik gerekli adımlar zamanla atılıyor. Ancak verilerimizi korumak konusundaki en önemli görev bize düşüyor. Bunun için de sosyal medyada paylaşım yapmadan önce iyice düşünmemiz gerekli.

Öncelikle verilerimiz hakkında bizlere sunulan aydınlatma metnini dikkatlice okumamız gerekli. Sonrasında yapacağımız paylaşımların veri güvenliği açısından sorun teşkil edip etmeyeceğini düşünmeliyiz. Ayrıca paylaşımlarımızı kimlerin görebileceğini kontrol ederek veri güvenliği hakkındaki bazı sorunların önüne geçebiliriz. Ancak en önemlisi sosyal medya kullanırken bunun ciddi sonuçları olabileceğini asla unutmamak.

Mesaj Gönder
1
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?